עיקרי חוק הסיעוד בישראל

אדם שמוגדר כסיעודי זכאי לקבל סיוע כספי מהמוסד לביטוח לאומי. במקרים בהם יש לו ביטוח סיעודי הוא זכאי לקבל כספים גם מהחברה הפרטית המבטחת. החוק קובע את ממדי הסף לקביעה של מיהו סיעודי, ובנוסף, מתיר לחברות ביטוח פרטיות לשפר למבוטחיהן הסיעודיים את הזכאות לקבלת תגמולים כספיים. מצב סיעודי מוגדר כאשר אדם עקב מצב בריאותו איננו מסוגל לבצע לבדו או שזקוק לעזרה לצורך ביצוע פעולות שגרתיות ויום יומיות וצריך טיפול סיעודי. מדובר על 6 פעולות כאלו והן: לקום ולשכב, להתלבש ולהתפשט, להתרחץ, לאכול ולשתות, לשלוט על  הסוגרים, ניידות. מי שאינו יכול לבצע לפחות 50% מהפעולה ייחשב כמי שאינו יכול לבצע את כל הפעולה. מי שאינו יכול לבצע 3 מתוך 6 הפעולות יהיה זכאי לקבל 50% מסכום הביטוח שנקבע. מי שאינו יכול לבצע 4 פעולות מתוכן זכאי למלוא סכום הביטוח. גם אדם תשוש נפש זכאי לקבל את מלוא סכום הביטוח. החוק מכסה מצבי סיעוד הנוצרים עקב תאונות דרכים ועבודה, מחלות, זקנה, ובמקרים מסוימים, גם טרור.

מי זכאי לסיוע מביטוח לאומי?

התמיכה לאנשים סיעודיים ניתנת על ידי המוסד לביטוח לאומי, משרד הבריאות וקופות חולים במספר אופנים: על ידי תשלום חודשי, על ידי סבסוד אשפוז במוסד סיעודי מטעם משרד הבריאות לזכאים, על ידי ביטוח  משלים שמציעות קופות החולים. הסיוע הטכני שניתן למטופלים נעשה במספר דרכים: הגעת מטפל לבית לצורך טיפול באדם הסיעודי ולתחזוקת בית, אספקה של מוצרי ספיגה חד פעמיים, לחצני מצוקה, שירותי כביסה. כאמור, חברות ביטוח שונות משפרות את התנאים בדרכים שונות. חלקן נותנות אפשרות לקבל את כל סכום  הביטוח גם במקרה של חוסר יכולת לביצוע 3 פעולות. יש שקובעות שאי שליטה על הסוגרים וחוסר יכולת של ביצוע פעולה נוספת מזכה אף היא בדמי ביטוח. יש ביטוחים קבוצתיים שנותנים הטבות נוספות. יש הקלות גם בנושא של הגדרת ניידות ועוד. ההקלות הללו נועדו, בין היתר, למשוך מבוטחים לרכישת הפוליסות.

 חוק הסיעוד בישראלסך כל השעות המגיעות למטופל נקבעות על פי מצבו התפקודי. משרד הבריאות מספק שירותים נוספים ובעיקר שירותי אשפוז שנקבעים על פי פרמטרים שונים. רמת  ההשתתפות נקבעת על פי מצבו התפקודי של המטופל והמצב הסוציו אקונומי שלו, של אשתו ושל ילדיו. הנתון החשוב ביותר במדד זה הוא רמת ההכנסה של המשפחה ועל פיה נקבע גובה התמיכה הכספית למאושפז. משרד הבריאות מסייע גם במימון מכשירי שיקום וניידות. בפועל, חולה סיעודי הינו מוגבל מאוד ויש צורך להשגיח עליו לאורך כל שעות  היממה. עלויות הטיפול בו הינן גבוהות והחוק שהינו סוציאלי בעיקרו נועד, בראש וראשונה, להקל על אנשים דלי אמצעים ולאפשר לחולים סיעודיים מהסקטור הזה לשמור על איכות חיים טובה ככל האפשר.

חלופות פרטיות

לטובת החולים האלו קיימות חברות פרטיות אשר מספקות מטפלות סיעודיות. קיימות עמותות כמו "יד שרה" ואחרות אשר מוסרות ציוד למוגבלים ללא עלות או בעלות  מינימאלית. יש מוסדות רפואיים פרטיים, שמספקים שירותי אשפוז בתשלום, ואחרים, אשר שייכים למשרד הבריאות ולקופות החולים השונות. עול גדול מאוד נופל על בני  המשפחה אשר מקדישים זמן רב לטיפול ביקיריהם חסרי האונים. הקושי הוא פיזי וגם נפשי, ובמקרים רבים, הן נתמכות נפשית, בין היתר, בקבוצות תמיכה שמאורגנות על ידי עמותות שונות. בחולים מטפלים אנשי רפואה, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק ובעלי  מקצוע נוספים. המוסד לביטוח לאומי הוא אחד האחראים העיקריים המוציאים אל הפועל את הוראות חוק הסיעוד וניתן להגיש אליו תביעות לתמיכה סיעודית. קיימות ועדות שונות אשר דנות בבקשות ומגישות את החלטותיהן על פי המצב והצורך.

 

שתף אותנו עם:

אולי יעניין אתכם גם

    צרו איתנו קשר

    חברת קידום באינטרנט חברת קידום באינטרנט