קשישים סיעודיים זקוקים להשגחה ולסיוע על בסיס קבוע. הגדרת מצב סיעודי בחוק היא כאשר אדם עקב מצב בריאותו לא מסוגל לבצע לבדו, או שיזדקק לעזרה בכל אחד משש הפעילויות היום יומיות הבאות: לקום ולשכב, להתלבש ולהתפשט, להתרחץ, לאכול ולשתות, לשלוט על הסוגרים, ניידות. מי שאינו יכול לבצע 50% מהפעולה ייחשב כאילו לא יכול לבצע את כולה. מי שיכול לבצע 50% מסך הפעולות הללו נחשב לסיעודי ומקבל 50% מסכום הביטוח המגיע לו. מי איננו יכול לבצע 4 פעולות מתוך אלו זכאי יהיה לקבל את מלוא דמי הביטוח הסיעודי. גם תשוש נפש זכאי לקבלת כל סכום הביטוח.
הקשר בין סכומי הכסף והטיפול הסיעודי הדוק מאוד מאחר ויש קושי לממן טיפול בקשיש סיעודי מורכב. ההשגחה חייבת להיעשות סביב השעון ואי אפשר להשאיר אותו ללא השגחה אפילו לזמן קצר. מי שנושא בעול הם, בראש וראשונה, בני המשפחה הקרובים שמשקיעים זמן רב לצד האב או האם הסובלת. מעבר לקושי הפיזי יש גם קושי נפשי רב בגלל שאין זה פשוט לראות את ההורה החסון לשעבר מתקשה בפעולות פשוטות. במרבית המקרים, נזקקים בני המשפחה לסיוע מקצועי בטיפול בקשישים ואותו מספקות חברות סיעוד מקצועיות אשר מתמחות בנושא. קשיש יכול להמשיך ולגור בביתו ולהיות מטופל שם. אבל גם ניתן להכניס אותו לבית אבות, לדיור מוגן או למוסד אחר שקולט אוכלוסייה כזאת.
תנאים מיוחדים לקשישים סיעודיים
קשיש סיעודי, להבדיל מקשיש פעיל, חייב לקבל תנאים מיוחדים. והדבר תלוי בסוג הבעיה ממנה הוא סובל. ציוד רפואי לקשישים אלו הוא מיטות אשפוז מיוחדות עם מזרונים מיוחדים המונעים פצעי לחץ. פצע לחץ נוצר במקומות מסוימים בגוף שבהם העצם לוחצת על העור וגורמת לפגיעה בו. המעיכה עלולה לגרום לפצעים כרוניים ואף לנמק. מקומות מועדים בגוף לפצעי לחץ הם עקבים, עכוז, גב, ראש ועוד. במקרה ובהם הם שוכבים על מזרנים סטנדארטיים חייבים המטפלים לשנות להם תנוחה מדי מספר שעות כדי למנוע פצעי לחץ. קשישים זקוקים בנוסף לאמצעי ניוד מתאימים. מדובר על כיסאות גלגלים, מתקני הרמה והולכה חשמליים ומכאניים, מנופים מיוחדים המורידים אותם לבריכה ועוד.
טיפולים אחרים הניתנים הם מסאז'ים רפואיים, טיפולים אלטרנטיביים ואחרים שתורמים לבריאות הגוף והנפש. במקרים רבים, מטפלים סיעודיים הם אלו שמלווים את הקשישים לאתרי הטיפול ולקליניקות השונות. טיפול בקשיש סיעודי מורכב חייב להתבצע על ידי מטפל בעל תכונות מולדות לנושא. הוא חייב להיות מצויד בסבלנות רבה, ביכולת פיזית מתאימה, באמפטיה רבה למצב החולה, במסירות רבה ועוד. הוא חייב להתמודד עם מצבים מורכבים כגון החלפת חתולים, רחיצת גופו של האדם הסיעודי, האכלתו ועוד. אחיות סיעודיות מוסמכות אף לבצע פרוצדורות רפואיות דוגמת הכנסת אינפוזיה, בדיקות דם ועוד. כל אלה יאפשרו לכל אחד מהמטפלים לבצע את ההשגחה על הצד הטוב ביותר ולאורך זמן.
קראו על – מטפלת סיעודית 24 שעות
מטפלים סיעודיים רוכשים הכשרתם בקורסים המנוהלים על ידי מוסדות שמתמחים בתחום. ההכשרה מתמקדת בנושאים חיוניים הקשורים בבריאות המטופלים. יש צורך להכיר את הבעיות הרפואיות והנפשיות של אנשים מוגבלים פיזית. יש צורך לקבל הדרכה על השיטות להתמודד עימן. כל אחד חייב לרכוש כלים שיסייעו לו לגלות רגישות והבנה לחולים. ההכשרה לצד הניסיון שבעבודה מעשית תורמת להצלחתם במקצוע הקשה והמורכב הזה. בני משפחה מגלים רגישות גבוהה ומבקשים להעניק ליקיריהם את השירות הטוב ביותר בערוב ימיו. כך, שהצורך הוא לספק אותם, את המטופל וגם את חברת הסיעוד שהיא, במקרים רבים, המעסיקה הראשית. מומלץ לבני משפחה לפנות לקבלת שירות לחברת סיעוד בעלת מוניטין.